Bethabara NL

Voor Rust, Ruimte en Relatie

       De plaats Bethabara in Israël

 

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit: 2 woorden die hetzelfde aanduiden. We gaan langzamerhand over op het gebruikt van het woord hoogsensitiviteit omdat in onze taal de term 'hooggevoeligheid' vaak wordt geduid als 'te gevoelig'of 'overgevoelig'- wij vinden dat daarmee de gave die u hebt ontvangen niet voldoende naar waarde wordt geschat.

Ook de afkorting HSP (Highly Sensitive Person) wordt vaak gebruikt.

Hoogsensitiviteit, een gave van God

Jezus zegt ons in Mattheus 22,37: "‘ U zult de Heer uw God liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangen heel de Wet en de Profeten.’

"Heb uw naaste lief....gelijk uzelf...."  Er staat dus niet "ten koste van uzelf!"

Lastendragen en voorbede: voor iemand die hoogsensitief is, zijn beide talenten vaak heel herkenbaar. Maar tegelijkertijd gaan beide vaak samen met het dragen van lasten van anderen. En dat is niet de bedoeling! Geen enkele "dienst" aan de naaste mag ten koste gaan van uw eigen identiteit: "kind van de Vader zijn".

Hoogsensitiviteit als gave van God; een manier van kijken naar een eigenschap, een talent; dat is een manier van kijken die in de 'normale' maatschappij niet veel voorkomt!

En toch, als wij als mensen door God de Vader zijn geschapen  - dan komt ook deze eigenschap van Hem.

Maar: hoe leer je omgaan met een gave, waarmee je vaak als een  buitenbeentje in de maatschappij rondloopt? Hoe leer je je dagelijks leven in te richten en dit talent inzetten op een manier die God voor jou heeft bedoeld?

Dat wordt door Dirk en Christa Lüling beschreven in hun boek: "Hooggevoeligheid, een miskende gave". 

En  dat  boek maakt bij de lezers veel emoties los. Onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden, beslissingen, als jong kind genomen (als gevolg van gebeurtenissen) - maar zeker ook trauma's die op latere leeftijd door de hoogsensitiviteit zijn opgelopen. Het lijkt, tijdens het lezen van het boek, allemaal opeens naar boven te komen. Na het lezen van een paar hoofdstukken loopt je 'vast' lijkt het wel. Vast in het kleverige web van draden die lijken te verhinderen dat je voluit in het Kindschap Gods gaat staan.

 Heeft u dezelfde ervaringen in uw eigen leven? Herkent u eigen ervaringen bij het lezen van het boek? Herkent u bij uw (kleine) kinderen dat zij hoogsensitief zijn? Schroom niet om meer informatie te vragen! 

U kunt ook deelnemen aan één van onze seminars - voor de actuele planning kunt u kijken onder de tab: Activiteiten. Helaas zijn er door corona tijdelijk geen seminars gepland.

Neem contact met ons op voor meer informatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en blijf zeker niet lopen met moeilijkheden. Er is al te lang niet geluisterd naar uw ervaringen. Hoogsensitiviteit en lasten dragen is GEEN probleem: het is een gave van God de Vader die (h)erkend en ontwikkeld mag worden! 

June 2022
S M T W T F S
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

ALPHA